Nepnieuws Nepnieuws

Wat is waar en wat nep? Neem nu het volgende bericht: facebook pakt nepnieuws aan.

Dat kan toch niet waar zijn? Zou Zuckerberg voortaan alle reclame weren? Als ergens een onrealistische voorstelling van het leven wordt gegeven dan wel in reclame. Maar ja, dat is wel de grootste bron van inkomsten van facebook.
En zou het volgende verhaal de censuur kunnen doorstaan?
Er was eens een keizer die graag zijn macht in een statistiek vastlegde. Zoals Facebook en Google uw en mijn data verzamelen en verkopen. Het is een politiek onzinnig besluit van die keizer, maar er bestonden toen geen nepparlementen om tegen te stemmen. Daarom  lopen twee armoedig geklede mensen over stoffige wegen naar een dorpje veraf. De vrouw is zwanger en ze draagt een hoofddoek of is het een kopvod (graag een van de twee opties liken al naargelang uw politieke voorkeur). Naast haar loopt een  ZZP'er die ervan baalt dat hij zijn timmerwerkplaats voor onbepaalde tijd moet sluiten.
En hoewel de aarde groot is in omvang, vinden ze geen onderdak. Ze komen langs een azc, maar dat is vorige week gesloten. Uiteindelijk komen ze in een stal of grot terecht. Waar ze precies uitkomen, is niet duidelijk te zien. Het gemeentebestuur wilde in dat achteraf straatje geen straatverlichting  aanleggen. In plaats daarvan staat er op het dorpsplein een grote kerstboom bomvol lampjes. Dat is aantrekkelijk voor toeristen.
De vrouw baart een zoon, zonder kraamverpleegster. Die heeft haar iPhone uit staan, terwijl ze haar kerstgevoel bevredigt door gezellig met de familie lekker te eten.
De moeder wikkelt het jongetje in doeken, zoals ze dat later ook zullen doen bij zijn dood. De boreling wordt niet in een IKEA-kamertje neergelegd, dat zou zo nep zijn, al dat spaanplaat overtrokken met fineer. Nee, de fantasie kent geen grenzen. De baby brengt zijn eerste dagen door in een voederbak.
En vlak nadat hij zijn eerste poepje heeft gedaan, gaat er een hemels groot licht aan en zingen engelen een lied dat God alle eer zij omdat Hij mens is geworden op aarde.
Wie verzint er zoiets. Duidelijk een voorbeeld van nepnieuws. Zoiets kan gewoon niet waar zijn voor wie zijn verstand gebruikt. Je moet wel knettergek zijn om daarin te geloven.